Kantaverkkoyhtiö Fingridin selvityksen mukaan seuraavan kymmenen vuoden aikana merituulivoimaa voitaisiin liittää kantaverkkoon 6,5 GW:n edestä. Käytännössä tämä vastaa noin 6-10 merituulivoimahanketta. On aiheellista kysyä, kuinka monta merituulikeskusta tarvitaan näiden hankkeiden toteuttamiseksi.
Kilpailukykyisen merituulikeskuksen rakentaminen on hyvinkin 100 miljoonan euron investointi. Suomesta ei löydy montaa satamaa ja seutukuntaa, joille tämän kokoinen investointi olisi edes teoriassa mahdollinen saati kansantaloudellisesti järkevä.
Kansantalouden kannalta on olennaista rakentaa mahdollisimman vahvoja keskuksia, jotka pystyvät toimimaan uskottavasti niin Suomen kuin Ruotsin merituulivoimahankkeiden kumppanina. Pahimmassa tapauksessa useiden pienempien ja vaillinaisten keskusten rakentaminen ja kotimaisten toimijoiden keskinäinen kyräily voi ajaa voimalatoimijoita Pohjanlahden toiselle puolelle rakentuviin keskuksiin.
Pori on merituulikeskuksen suhteen ylivertaisessa asemassa – kun katsotaan puhtaita faktoja se on luonnollinen valinta. Alueella sijaitsee jo maailman ensimmäinen jäätyvän meren tuulipuisto ja Porin Satama on tehnyt jo merkittäviä investointeja kuten erityisen raskaiden kappaleiden kuljetukseen soveltuva RoRo-ramppio taustakenttineen.
Porin alueella on myös vahva teollinen perinne ja vuosikymmenten saatossa rakentunut ekosysteemi. Lisäksi satamaan sijoittuvan Merituulikeskuksen logistikka on vertaansa vailla: rautatiet kulkevat laitureille asti ja valtatie 2 suoraan satama-alueelle. Alueella on myös pitkän aikavälin strategia merituulivoimalla tuotetun sähkön hyödyntämiseksi.
Selkämerellä Pori on merituulikeskuksen luonteva sijaintipaikka. Keskuksen operointisäde on tyypillisesti noin 300-400 kilometriä, ja pohjoisemmilla merialueilla eli Perämeren alueella teemme yhteistyötä Raahen kaupungin ja sataman kanssa. Kumppanuus keskittyy erityisesti oppilaitosyhteistyöhön sekä merituulialan alihankintaketjujen vahvistamiseen.
Tällainen satamapariajattelu hyödyttää molempia osapuolia ja on kansantaloudellisesti järkevää. Se varmistaa, että investoinnit kohdistuvat sinne, missä hankkeilla on parhaat mahdolliset edellytykset toteutua ja hyödyttää paitsi seutukuntia, myös laajemmin koko Suomea.