Toimintakenttä merituulivoiman hyödyntämiseksi alkaa selkiytyä. Lainsäädäntö, toimijoiden kilpailutus ja liityntämahdollisuut kantaverkkoon raamittavat myös Porin Merituulikeskuksen tulevaa toimintaa.
Vuoden alussa voimaan tullut laki selkeyttää Suomen talousvyöhykkeen merituulivoimahankkeita koskevaa sääntelyä. Sääntelyllä varmistetaan, että oikeudet merituulivoiman hyödyntämiseen myönnetään tasapuolisella, läpinäkyvällä ja ennakoitavalla tavalla.
Suomen talousvyöhyke on kansainvälistä merialuetta, ja uuden lain myötä valtioneuvosto voi valita talousvyöhykkeeltä merituulivoimakäyttöön soveltuvia alueita ja tehdä päätökset niiden kilpailuttamisesta.
Kilpailutus Energiaviraston vastuulla
Kilpailutukset järjestää Energiavirasto ja kilpailutuksen voittaja saa yksinoikeuden hakea alueelle hyödyntämislupaa. Tämä hyödyntämislupa antaa määräaikaisen käyttöoikeuden alueen merituulivoimahankkeelle.
Kilpailutusten voittajat valitaan sekä tarjotun hinnan että laadullisten tekijöiden perusteella. Laadulliset tekijät esitellään myöhemmin tänä vuonna valmistuvassa valtioneuvoston asetuksessa.
Jos kilpailutuksen voittaja ei hae hyödyntämislupaa, mahdollisuus luvan hakemiseen annetaan kilpailutuksessa toiseksi tulleelle. Mallilla halutaan varmistaa, että käyttöoikeuksia saavat sellaiset yritykset, joilla on myös kyky hankkeiden toteuttamiseen.
Liityntä kantaverkkoon yksi Porin vahvuuksista
Yksi Porin Merituulikeskuksen vahvuuksista on vaivaton liityntä kantaverkkoon. Kantaverkkoyhtiö Fingridin viime vuoden lopulla julkistamassa selvityksessä merituulivoimalle tunnistettiin seitsemän potentiaalista liityntämahdollisuutta Manner-Suomen kantaverkkoon. Yksi näistä sijaitsee Porin naapurikunnassa Ulvilassa.
Porin alue on Fingridin merituulivoimaliityntöjen prioriteettilistan kärjessä: suurimmillaan 1,3 GW:n tehon liityntämahdollisuus kantaverkkoon olisi alustavan aikataulun mukaan mahdollista toteuttaa jo vuonna 2028.
Merituulivoimaliityntöjen toteuttaminen vaatii investointeja kantaverkon vahvistamiseen, ja näiden investointien toteutuksia arvioidaan jatkossa osana kantaverkon kehittämissuunnitelmaa.
Liityntäpisteiden suunnitelma on jo sähköasemakohtaisella tasolla. Myös liityntöjen toteuttamisen edellyttämät kantaverkon vahvistusinvestointien kohteet ovat selvillä.
Fingrid on myös päivittämässä liittymissopimuskäytäntöjään, jotta ne huomioivat merituulivoimahankkeiden keskimääräistä suuremman koon.
Kahden vuoden aikaikkuna investonneille
Suurissa hankkeissa luvitus kestää pidempään ja asiakkaat joutuvat tekemään merkittäviä taloudellisia sitoumuksia ennen luvituksen varmistumista. Fingrid on suunnitellut uudenlaista esisopimusta, mikä varmistaisi asiakkaan tarvitseman liityntäkapasiteetin kantaverkossa määräajaksi ennen varsinaisen liittymissopimuksen allekirjoitusta.
Pori on Selkämeren alueen paras paikka saada merellä tuotettu sähkö sujuvasti valtakunnan verkkoon.
Fingridin selvitys vahvistaa Porin Merituulikeskuksen omaa tavoiteaikataulua, aivan kuten Porin kaupungin, Porin Satama Oy:n ja Tahkoluodon merituulipuiston laajennushanketta suunnittelevan Tahkoluoto Offshore Oy:n tammikuussa 2025 solmima aiesopimus Porin Merituulikeskus -hankkeen kehittämisestä.
Yhteistyössä määritellään tarkemmin Porin Merituulikeskuksen käyttämistä Tahkoluodon merituulipuiston laajennushankkeen ensisijaisena logistiikka- ja esiasennuskeskuksena. Aiesopimus antaa selkeän kahden vuoden aikaikkunan satama-alueella tarvittavien investointien toteuttamiseen.