“Merituulikeskus on Porille yksi keskeisimpiä tulevaisuuden kasvun lähteitä ja tulemme panostamaan siihen voimallisesti”, Porin kaupungin toimialajohtaja Lauri Kilkku sanoo.
Kilkku uskoo, että jatkossa Selkämeren merituulivoimalat rakennetaan Porista käsin.
“Meidän markkina-alueemme ulottuu Ahvenanmaan pohjoisosista Merenkurkkuun, sekä Suomen että Ruotsin puolella. Aiomme olla koko tämän alueen keskus.”
Kaupunki on hankkeeseen sitoutunut, keskuksen positiivisten vaikutusten uskotaan ulottuvan laajalle.
“Esiasennuksen ja huollon ympärille syntyy oma ekosysteeminsä. Vielä merkittävämpää on se, että Porin alue houkuttelee voimaloiden tuottamaa päästötöntä energiaa hyödyntävää teollisuutta.”
Teollinen perinne arvossaan
Pori on jo nyt profiloitunut vihreän siirtymän teolliseksi keskukseksi. Kiertotaloutta edustavat esimerkiksi akkumateriaalien kierrätys, terästehtaiden sivuvirtoja hyödyntävän vanadiinin tuotanto sekä bioetanolin ja ligniinin valmistaminen sahanpurusta. Vedyn ja e-metaanin kaltaisten polttoaineiden valmistus on oma kokonaisuutensa. Toimialojen kirjo on monipuolinen, merituulikeskus on kokonaisuudelle luontainen kehitysaskel.
Kilkun mukaan ulkomaiset investoijat arvostavat erityisesti Porin vahvaa teollista perinnettä.
“Meillä on valmiina sekä teollista infraa että teollisuusyritysten tarvitsemia palveluita tuottavia yrityksiä. Lisäksi kuntalaisten keskuudessa on ymmärrystä erilaiseen teolliseen toimintaan – sitä ei ole pelätty vaan se on nähty vaurauden lähteenä. Pori on myös elävä esimerkki teollisuuden ja ainutlaatuisen luonnon onnistuneesta yhteiselosta”, Kilkku listaa teollisten sijoittajien arvostamia vahvuuksia.
Nopeasti liikkeelle
Merituulikeskuksen osalta alustavat suunnitelmat ja investointien kokonaismäärä ovat selvillä, parhaillaan selvitetään liiketoimintamalleja ja eri rahoitusvaihtoehtoja. Etukäteisvalmistelu korostuu, jotta keskuksen rakentaminen pääsee käyntiin heti kun energiayhtiöt tekevät päätökset omista merituuli-investoinneistaan.
“Nopeus on valttia. Me olemme valmiina toimimaan heti kun voimalainvestoinnit lähtevät liikkeelle. Paljon on jo tehty: merituulikeskuksen kotipesänä toimivan sataman infrastruktuuria on parannettu ja alueelle on pitkän aikavälin kehityssuunnitelma.”
Osana valmistavia toimenpiteitä kaupunki ja voimaloiden jalustoja valmistava Enersense ovat sopineet Enersenselle satamasta vuokratun maa-alueen hallinnan palautumisesta kaupunkikonserniin kuuluvalle Suisto Kiinteistöille. Kaikki keskuksen tarvitsemat maa-alueet ovat nyt kaupungin hallinnassa: aluetta voidaan kehittää kokonaisuutena, joka palvelee mahdollisimman hyvin voimalarakentajien tarpeita.
“Olemme suunnitelleet satama-alueelle toimivan kokonaisuuden: miten komponentit siirretään laivoista ulos, missä ne varastoidaan, millä laiturialueilla esiasennus tehdään ja mistä voimaloiden huoltoalukset operoivat.”
Kaupunki on merituulikeskukselle ensisijaisesti mahdollistaja. Kaupunkikonserni – erityisesti Porin satama sekä Suisto Kiinteistöt – on osaltaan rahoittamassa ensimmäisiä investointeja, mutta jatkossa yksityisillä yrityksillä on suurempi rooli.
“Yrityksillä on tietysti paras näkemys siitä, mitkä ovat kasvavia liiketoiminta-alueita. Yhteinen teema on ympäristötietoisuus, se ja sähköistyminen ovat merituulikeskuksen kaltaisten vihreän siirtymän investointien taustalla olevia keskeisiä megatrendejä. Olemme yhdessä rakentamassa parempaa maailmaa.”