Porin merituulikeskuksen fyysinen kotipesä sijaitsee satamassa. Mäntyluoto pystyy jo nykyisellään uusien investointiensa kuten RoRo-rampin ansiosta palvelemaan Suomen Hyötytuulen suunnittelemien demovoimaloiden kokoonpanoa.
Mutta kokonaisuutena Merituulikeskuksen myönteiset vaikutukset ulottuvat paljon satamaa laajemmalle – Poriin, Satakuntaan ja koko läntiseen Suomeen. Parhaimmillaan Merituulikeskus on osa hyvin laajaa uusiin energiamuotoihin ja vihreään siirtymään keskittynyttä ekosysteemiä. Tämän ekosysteemin taloudellinen hyöty säteileee hyvin monelle toimialalle niin teollisuuteen kuin palvelualoillekin.
Tanskalaisen vihreän siirtymän hankkeisiin keskittyneen voittoa tavoittelemattoman CIP Foundationin laskelmien mukaan pelkkä merituulivoimaloiden asennustyö tuo alueelle yhteensä 565 henkilötyövuotta yhtä gigawattia kohden.
Noin kolmasosa työpaikoista on varsinaista asennustyötä, muut asennustyössä tarvittavia koneita ja palveluita sekä yleisempiä palveluita kuten esimerkiksi majoitus- ja ravintolapalveluita.
Tämä merituulivoimaloiden kokoonpanon ja huollon ympärille rakentuva ekosysteemi on siten merkittävä, mutta kun mukaan lasketaan merituulivoimaloiden tuottamaa päästötöntä energiaa hyödyntävät uudet teolliset investoinnit, taloudelliset vaikutukset ovatkin jo aivan toista mittaluokkaa.
Merituulikeskus on itsessään ainutlaatuinen tilaisuus täysin uuden teollisen toiminnan rakentamiseen, mutta samalla se tarjoaa mahdollisuuden myös entistä suurempaan kokonaisuuteen. Tällainen tulevaisuuden energiaekosysteemien rakentaminen voi nostaa koko seutukunnan aivan uudenlaiseen menestykseen.